Honnan ered a luna di miele kifejezés?

Ma az egyik órámon az esküvővel kapcsolatos szavakat tanítottam, köztük a luna di miele kifejezést is, ami a magyar mézeshetek olasz megfelelője. Franciául így hangzik: “Lune de Miel”, a spanyolok “Luna de Miel”-nek hívják, angolul ”Honeymoon”, míg arabul “Shahr el ‘Assal”-nak mondják. Több nemzet nyelvében is él tehát a kifejezés, mi lehet az oka ennek? Ma ennek jártam utána.Egyes források szerint a középkorban a házasulandó hölgy családja ajándékozott mézet a párnak, amely az édesség szimbóluma volt, és nem utolsósorban a gazdagságot is jelképezte, hiszen akkoriban a méznek igencsak borsos ára volt.

Egy másik elmélet szerint a szó magyarázata abban rejlik, hogy a házasságkötést követő első hónap, amelyet legtöbbször az édes szerelmi mámor, szenvedély jellemez, leginkább a mézre hasonlít. Ahogy azonban a Hold (Luna) is változik, idővel úgy alakul át és szelidül ez a szenvedély is.

Egy harmadik elgondolás az esküvő idejével magyarázza a kifejezés létrejöttét, hiszen a mezőgazdaság fejlődésével bevett szokássá vált a menyegzőket a vetés és az aratás közti időszakra, a nyári napfordulóra időzíteni, amikor a mézet is begyűjtötték.

A talán legelterjedtebb elmélet szerint viszont valaha a fiatal pár a menyegző után, egy hónapra elegendő mézsört kapott ajándékba, hogy az „istenek italától” termékenyebb legyen.


A modern korban elterjedt egy másik kifejezés, a viaggio di nozze (nászút) is, ez már viszont kimondottan azt az időszakot jelöli, mikor az ifjú pár elutazik, hogy kettesben tölthesse házasságuk első napjait, meghitten, hátrahagyva az esküvő megszervezéséből adódó idegeskedést és feszültséget, és így ünnepelve a köztük létrejött szövetséget.


Hogy melyik elmélet a helytálló, nem lehet tudni, de az biztos, hogy nagyon érdekes a szavak történetének nyomába szegődni!
Források: http://www.treccani.it/vocabolario/ricerca/viaggio-di-nozze/

https://cultura.biografieonline.it/perche-si-dice-luna-di-miele/

https://giftsitter.com/it/blog/curiosita-perche-si-chiama-luna-di-miele

https://www.lettera43.it/guide/perche-si-chiama-luna-di-miele/?refresh_ce

Un Pizzico d'Italiano.png

Beszédcentrikus olaszórák Skype-on

 Un Pizzico d'Italiano- Egy csipetnyi olasz
  • Facebook